Hiiumaa Ametikooli restaureerimist õppima!

Hiiumaa Ametikoolis saab ehitiste restaureerimist õppida juba aastast 2009. Teemade valik on aastate lõikes alati veidi erinenud. Õppida saab nii puidu kui ka kiviehitiste restaureerimist ja kursuste valikut on kavas laiendada.

Tore on see, et ükski kursus ei kopeeri eelmist. Kuna tegu on praktiliste oskuste õppega, siis on määrav see, millistel objektidel kätt harjutatakse. Oluline roll on aga ka õpilastel endil. Kogemus näitab, et mida erinevama taustaga õpilased, seda täiuslikum on tulemus, sest õppimine on ju alati ka õpetamine. Ja vastupidi.

Restauraatori õpe sisaldab teooriat, ennekõike aga praktikat. Suur osa praktilistest töödest toimub reaalsetel objektidel. Õpilastele ongi kõige enam meeldinud objektid, kus saab juures olla algusest lõpuni.

Möödunud kevadel lõpetanud kursus pani oma oskused proovile Hiiumaa 19. sajandi lõpust pärineva suitsusaun-paargu korrastamisel. Pealtnäha lihtsa hoone korrastamine algas tööde planeerimise, mõõtmise ja pildistamisega. Edasi tehti hoone joonised ning arvutati välja materjali kulu.

Hoone ei ole küll mälestisena kaitse all, aga vääriks seda oma põnevate ja haruldaste detailide poolest. Nimelt on otsalaudises taaskasutatud õmmeldud paadilaudu.

Sauna alumised palgid vajasid asendamist. Selleks tõsteti saun üles ja toetati puupakkudele, kuniks alumised palgid töökotta plommimisele ja proteesimisele viidi. Asenduseks kasutatud uued palgid kooriti ja tahuti ise. Töid  tehti nii traditsiooniliste kui ka kaasaegsete riistadega.