Ilmunud on Pööningu erinumber Kopli

Nr 21. Kopli 2020

Erinumber tutvustab Kopli poolsaare arhitektuuri- ja kultuuriloolisi pärle, sealseid inimesi ja disainiklassikat.

Külastame kahte Koplis asuvat kodu: endisaegseid esinduskortereid Vene-Balti asedirektorite majas ning Bekkeri tehase inseneride elamus.

Heidame pilgu laevatehaste endisaegsetele töölisasumitele ning nende ülesehituse hierarhiale: kuhu ja kuidas ehitati poolsaarel juhtkonna elamud, kuhu paigutati töölised; tolleaegsetest uudsetest linnaplaneerimislahendustest ning elukeskkonna loomisest.

Stiiliaabits vaatab üle Kopli trammid läbi aegade, meistriloos tutvustame autoklassikute restauraatoreid endises Vene-Balti laevatehase haiglas.

Disainiklassika rubriigis anname ülevaate Põhjala tehase kujunemisloost ning toodangust.

Toitukultuurile annab vürtsi kunagise restorani Kalinka interjöör, toonaste tippkujundajate ühisteos, kuhu sisekujundaja Virve Aunre põimis osavalt kaasaegsesse disainikeelde tõlgitud vene traditsioone ja sümboleid.

Kirjutame ka Kopli piirkonna haljastusest – seda juba alates keskajast, kui linlased poolsaarele väljasõite korraldasid, sealses tammikus jalutamas käia armastasid ning rüütliturniiregi korraldasid.

Restaureerimisteemana vaatame üle Kopli majade uksed: nende stiililise ja ajalise jaotuse ning jagame õpetusi, kuidas vanu uksi korrastada.

Kopli erinumber on müügil suuremates poodides üle Eesti, Tallinnas veel raamatupoes Puänt, Tali disainipoes, Eesti Arhitektuurimuuseumi poes, Eesti Tarbekunsti- ja Disainimuuseumi poes ning tellitav Pööningu toimetusest e-posti aadressil: toimetus@ajakiripooning.ee