Ürdid aias ja toidulaual

Arvatavasti hakati maitsetaimi nende lihtsama kättesaadavuse pärast toidulaual kasutama enne kui soola ning esialgu kasutati neid toidu maitsestamiseks, alles hiljem religioossete riituste juures ning rahvameditsiinis. Maitsetaimi hinnati kaua võrdselt kulla, hõbeda, karusnaha ja siidiga, antiikajal peeti mõnel pool musta pipart nii kalliks, et seda kasutati maksevahendina. Vürtsikaubanduse omandamise pärast on peetud sõdu, vürtside pärast võeti antiikajal ette kaugeid ja ohtlikke teekondi ning esialgu olid idamaised vürtsid kasutusel vaid ülikute toidulaual. Talupojad ja käsitöölised pidid leppima kohalike looduslike taimedega.

Pööningu sügisnumbris kirjutame ürtide ning ürdiaedade ajaloost Eestis.

Autor: Maret Makko ja Heli Nurger

Illustratsioonid: Kaido Haagen,  www.plantillustrations.org, www.biolib.de, rawpixel.com