Napsid keskajal

Jookide valik oli keskaegses Euroopas üsna ühesugune nii jõukate kui vaeste hulgas, vahe seisnes peamiselt joogi kvaliteedis. Tähtsaimaks joogiks, sõltuvalt Euroopa regioonist, kujunes mõni kääritatud jook – õlu või vein. Vee puhtuses, eriti linnades, ei saanud kindel olla ja reostunud veega võisid levida haigused, mis võtsid epideemia mõõtmeid, seetõttu olid igapäevaste rüübetana eelistatud lahjad alkohoolsed joogid.

Pööningu kevadnumbris 1 (18) / 2020 räägime muuhulgas keskaegsete napside tarvitamisest Tallinnas. Lisatud on paar retsepti selle kohta, mida maitsvat tehti keskajal veinist ja õllest.

Autor: Inna Põltsam-Jürjo

Fotod: Eesti Ajaloomuuseum, Eesti Kunstimuuseum, Tartu Linnamuuseum, Cluny muuseum, Wikimedia Commons