Kuidas säilitada ja puhastada portselani ja fajanssi?

Portselan
Portselan

Kaunis ja kallis portselan oli pikka aega vaid üksikute privileeg. Enne seda kaunistasid meie kodusid pigem fajansist esemed: lauanõud, vaasid, küünlajalad jne. Filigraanselt vormitud, valgeks glasuuritud ja kaunilt maalitud fajanssnõudega püüti jäljendada luksuslikku portselani.

Keraamilise eseme tihedus ja tugevus oleneb kasutatava savimassi koostisest ja põletuse temperatuurist. Savimassi põletamisel kõrgel temperatuuril (1200–1400 °C) saadakse portselan, mis on tugevasti paakunud, klaasjas, kergelt läbikumav ja vett mitteimav materjal.

Fajansi põletamine toimub madalamal temperatuuril (alla 1150 °C) ja seepärast on fajanss poorne, tundlik niiskusele ja mehaanilistele mõjudele ning glasuurimõrad ja täkked kiiremad tulema. Fajansi pinna tundlikkust parandatakse glasuurimisega. Materjalide erisus on hästi näha, kui vaadata eseme põhja all olevat glasuurimata osa. Portselanil on see valge, fajansil aga kreemikas-hallikas.

Pööningu suvenumbris 2 (20) / 2020 anname juhiseid, kuidas kodustes tingimustes hoida ja hooldada esivanematelt päranduseks saadud või ise ostetud väärikat keraamilist eset.

Autor: Jolana Laidma
Fotod: Konserveerimis- ja digiteerimiskeskus Kanut